tiistai 30. huhtikuuta 2013

Synnytyskertomus

Tässä nyt sitten vähän perusteellisemmin eilisen tapahtumat.

Ansan avautuminen (= hirmuinen läähätys ja levottomuus) kesti noin vuorokauden, minkä jälkeen synnytys alkoi eilen aamupäivällä edetä seuraavaan vaiheeseen. Muutama selvä supistus tuli puolenpäivän jälkeen, mutta sitten tilanne taas rauhoittui hetkeksi. Yksittäisiä supistuksia tuli parin tunnin ajan, ja käytin Ansaa vähän pihallakin liikkumassa, jotta supistukset voimistuisivat. Ansa oli tosi levoton ja halusi koko ajan ulos. Sitten vähän ennen kahta iltapäivällä Ansa työnsi päänsä minun syliini (istuin pentulaatikossa) ja alkoi ponnistaa kunnolla. Oli hieman haastavaa yrittää kurkkia Ansan takapäähän, kun se tunkesi päätään mahaani vasten. ;)  Noin kymmenen työnnön jälkeen, klo 13.50 syntyi ensimmäinen pentu, ruskea uros (450 g).


Ansa oli hetken rauhassa, mutta sitten alkoi taas vimmattu läähätys ja levottomuus. Ulos vain halusi mennä, mutta kun kävi pissalla ja tuli takaisin, halusi taas ulos. Hyvä ettei yrittänyt ikkunasta hypätä pihalle! ;) Vajaa tunti tätä kesti, ja sitten Ansa työnsi taas päänsä minun syliini ja ponnisti ulos seuraavan pennun, ruskean nartun (430 g). Tämän syntymäaika oli 14.45. Ansa ehti juuri asettua makuulle näitä kahta imettämään, kun kolmas pentu (musta narttu, 405 g) pullahti ulos kuin huomaamatta. Seuraava tuli yhtä helposti pian kolmannen jälkeen, musta uros (415 g). Nämä kolme syntyivät siis viidentoista minuutin sisällä, mutta sitten Ansa piti taas taukoa.

Reilun tunnin kuluttua saapui ruskea uros (420 g), joka päästi ensimmäisen kiljahduksensa, kun oli vielä kalvopussin sisällä! Aiemmat pennut alkoivat heti syömään tosi reippaasti, mutta tämä ei oikein ensin meinannut tarttua nisään kunnolla. Puoli tuntia myöhemmin syntyi musta uros (420 g) ja siitä noin tunnin päästä vielä ruskea uros (430 g). Tässä vaiheessa alkoi jo hermostuttamaan, että tuleeko niitä narttuja enää ollenkaan...

Tässä vaiheessa 5 + 2.

Kannustin Ansaa synnyttämään seuraavaksi tytön, ja se teki työtä käskettyä. :) Tasan tunti edellisen pennun jälkeen syntyi musta narttu (430 g), joka oli syntyessään kuitenkin aivan veltto. Syynä oli todennäköisesti jonkin aikaa irti ollut istukka (joka oli aivan vihreä toisin kuin muilla pennuilla). Kielen väri oli kuitenkin ihan hyvä, mikä antoi toivoa, vaikkei pentu hengittänytkään. Reipas hieronta pyyhkeellä ja nesteiden imeminen hengitysteistä alkoi tehota muutamassa minuutissa, ja pentu aloitti aikamoisen kirkumisen. Hengittäminen oli vielä hetken hieman vaikeutunutta, eikä pentu saanut tissistä imettyä, kun piti keskittyä ilman vetämiseen keuhkoihin. Nopeasti tilanne kuitenkin normalisoitui ja pentu alkoi syömään siinä missä muutkin.

Mitäs siellä pyykkikorissa on?

Viimeiset kaksi pentua olivat myös narttuja, molemmat ruskeita, molemmat 440 g. Viimeinen syntyi klo 20.50. Toiseksi viimeisenä syntynyt oli ainoa ilman kalvoja syntynyt pentu, kätevästi napanuorakin oli valmiiksi katkennut. ;)  Mitään ongelmia tästä kalvottomuudesta ei todellakaan tuntunut olevan, sillä pentu oli yksi innokkaimmista syömäreistä heti synnyttyään!

Pennut syntyivät siis tasan seitsemässä tunnissa. Koko synnytys avautumisvaiheen alusta laskettuna kesti noin 35 tuntia. Ansa hoitaa pentuja hyvin, vaikka vähän hurjalta innokas nuoleminen näyttää välillä, ja pentujen suuren lukumäärän vuoksi pelottaa, että joku väkisinkin voi jäädä alle...

Ruskeat

Mustat

Kaikki
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti